Alkoholers lågfärger och antändning
Hej! Jag håller på med en laboration i kemi där vi ska svara på varför olika alkoholer har olika lågfärger, samt varför de har olika lätt/svårt att antändas. Alkoholerna är metanol och butanol. Jag har redan skrivit om exciterade elektroner och varför metanolens låga är blå, men butanolen är svårare. Jag läste något i en äldre tråd om att det har med svartkroppsstrålning att göra som butanolens låga är gul/orange? Stämmer det, och vad är svartkroppsstrålning?
Sedan undrar jag även varför butanolen är mer svårantändlig än metanolen. Har för mig att det har att göra med att butanolen har fler kolatomer i kedjan, men varför?
Tack så jättemycket för svar!
Evelina
Ja, det stämmer att gul-orange lågfärg ofta orsakas av svartkroppsstrålning. Bränslen som består av ämnen med långa kolkedjor tenderar att bilda fler sotpartiklar. Dessa glöder (d.v.s. avger synlig värmestrålning till följd av sin höga temperatur) och gör att vi uppfattar lågan som gul-orange.
För att ett bränsle ska antända måste det först förgasas. Tror du att det är lättare eller svårare att få butanol i gasfas jämfört med metanol? (Ledning: jämför kokpunkterna)
Tack så himla mycket för snabbt svar!
Du kan förresten testa att hålla en bit värmetåligt glas eller liknande ovanför ett värmeljus (långa molekyler av t.ex. stearinsyra) och sedan göra samma sak med en gaslåga (kortare molekyler). I det första fallet kommer lågan att sota ner glaset, men inte i det andra fallet. I det första fallet är lågan gul, i det andra fallet är den blå.