Alkoholer
När etanol reagerar med sig själv bildas det dietyleter va? och reaktionsformel ser ut så;
c2H5oH + c2H5oH<.....> c4H10O +H20
är det rätt?!
c4H10O heter dietyleter
vad kallas denna typ av reaktion?
Etanol har kokpunkt 78 c och den bildade produkten har kokpunkt 35 c vad denna skilland kan bero på, kan någon förklara utförligt så att jag förstår.
Tack på förhand!
Det där kallas för en kondensationsreaktion, dvs en reaktion där två molekyler bildar en större molekyl medan en liten molekyl avspjälkas (oftast vatten, därav namnet - man får kondens).
Skillnaden i kokpunkt brukar bero på skillnader i intermolekylära bindningar. Vad finns det för bindningar mellan etanolmolekyler? Mellan dietyletermolekyler?
bindning mellan etanolmolekyler är intermolekylära bindningar, är osäker medan den andra ingen aning 🤷🏻♀️.
Bindningar mellan molekyler kallas alltid för intermolekylära bindningar. De viktigaste är dipol-dipolbindning, vätebindning och van der Waals-bindning.
Bindningar inom molekyler kallas för intramolekylära bindningar. Här finns olika typer av kovalent bindning (polär och opolär sådan).
Känner du igen dessa bindningstyper? Vilka finns mellan etanol respektive dietyleter?
Jag har läst på Skolkemi sida att förklaring
(Kokpunkten för ett ämne beror mycket på vilken typ av bindningar som finns mellan partiklarna men för molekylära ämnen även på molekylvikten. Ju högre kokpunkt ett ämne har desto starkare är de kemiska bindningarna. Alkoholer är molekylära ämnen så att de bindningar som är intressanta är intermolekylära (vätebindningar). Flera hydroxylgrupper ger fler möjligheter till vätebindningar, fler bindningar ger starkare bindningar och därmed högre kokpunkter.
De intermolekylära bindningarna håller även ihop vätskorna så att de blir trögflytande, viskositeten ökar. De gör också att dropparna hålls ihop olika väl, vissa flyter ut mycket medan andra förblir som en kula.)
alltså bindningar mellan etanol är vätebindningar medan det finns inga vätebindningar dietylet molekyler. är det rätt?!
Det är rätt. Vad finns det för bindningar mellan dietyletermolekyler?
är det polär kovalänt bindning?!
Farih skrev:är det polär kovalänt bindning?!
Nej - det är polära kovalenta bindningar som håller ihop kolatomerna, väteatomerna och syreatomen till dietyleter, men frågan var vad det är för bindning som verkar MELLAN två etermolekyler.
Etermolekyler består av två kolväten samman-bundna av en syreatom.
Vi frågar efter bindningar mellan molekylerna, inte inom molekylerna.
Svaret är det finns dipol-dipolbindning mellan dietyletermolekyler eftersom syreatomen drar till sig elektroner och då får en svag negativ laddning. Molekylen blir en dipol.
Dipol-dipolbindning (som finns mellan dietyletermolekyler) är svagare än vätebindning (som finns mellan etanolmolekyler). Hur påverkar detta ämnenas kokpunkter?
Teraeagle skrev:Svaret är det finns dipol-dipolbindning mellan dietyletermolekyler eftersom syreatomen drar till sig elektroner och då får en svag negativ laddning. Molekylen blir en dipol.
Kommer dipol-dipolbindningen bli svagare om kolkedjorna på varsin sida om syreatomen blir längre? Jag tänker att dipolen blir svagare vid syreatomen då det finns mer kolatomer som kan dela laddningen.
Dietyleter har högre kokpunkt än dimetyleter, så det tyder på att bindningarna mellan dietyletermolekylerna är starkare. Men det beror nog snarare på att van der Waals-bindningarna växer sig starkare när molekyler blir större. Dietyleter är en större molekyl än dimetyleter.