Alkohol oxidation
Hej!
Jag vet att alkoholen vid oxidation ska ge en aldehyd, sedan om aldehyd oxideras bildas en karboxylsyra.
Aldehydens funktionella grupp är ju (-CHO) och karboxylsyrans (-COOH), jag förstår inte vad dom menar med att aldehyden har oxiderat, som det ser ut så har den ju snarare tagit upp en till syreatom och reducerats? Kan någon förklara varför detta är en oxidation? Var kommer detta extra syre ifrån, oxidation är ju att ge ifrån elektroner?
Det handlar om oxidationstalet för den aktuella kolatomen. Vilket oxidationstal har kolatomen i alkoholen, i aldehyden och i karboxylsyran? (Kol har sitt lägsta axidationstal -IV i metan och det högsta +IV i koldioxid.)
Även om man använder den äldre och mer ursprungliga betydelsen av oxideras, så finns det ju mer syre i karboxylsyran än i alkoholen.
Syreatomerna kommer från något oxidationsmedel - syret tar upp elektronerna från kolatomen, när den oxideras.
Inom organisk kemi kan man säga att oxidera beryder "ta upp syreatomer eller bliav med väteatomer". Den andra halvan av det förklarar varför en aldehyd är oxiderad jämfört med en alkohol.
Jaha okej har faktiskt inte hört talas om att oxidera även kan mena ta upp syreatomer, men det var ju bra att det kom upp!
Hur ser reaktionsformeln ut för Etanal till Etansyra? ?? När jag försöker föra in oxidationstal för dessa så har kolatomen 0 i båda reaktioner
Titta bara på kolatomen som binder till syret. Den kolatomen binder till en annan kolatom (de ä rprecis lika bra på att dra till sig elektroner båda två, så den räknas som o.tal 0), en dubbelbunden syreatom (-II) och en väteatom (+I). Om summan av allaox.tal skall bli 0, måste kolatomen ha värdet +I. Vad får du om du gör likadant med karboxylsyran? En OH-grupp räknas som -2+1 = -1.
Du kommer inte att oxidera etanal till ättiksyra med hjälp av vatten, du behöver ett bättre oxidationsmedel. Ofta bryr man sig inte om att balansera organiska reaktioner särskilt noga, utan skriver bara en reaktionspil med förklaringen "ox" ovanför. Det hörde till det jag tyckte var underligt när jag läste kemi!
Så hädanefter ska kan jag strunta i oxidationstalen för atomerna som inte ingår i funktionella grupper?
Efter omräkning så får kolatomen som binder karboxylgruppen i etansyran +3 eftersom OH ger -1 och det dubbelbundna syret ger -2. Vad kommer egentligen det ifrån att syre nästan alltid ska ha -2 i oxidationstal?
När man räknar på oxidationstal för organiska föerningar, tittar man bara på kolatomen i den delen av molekylen som ändras (resten ändras ju inte!).
Oxidationstal är den laddning en viss atom skulle få om alla elektroner skulle gå över helt till den mest elektronegativa atomen i bindningen, d v s man låtsas att det är en jonbindning för att kunna hålla ordning på elektronerna. Eftersom syre är ett väldigt elektronegativt ämne (det är bara flupr som är ännu värre) drar det nästn alltid till sig elektronerna, och därför får syre för det mesta oxidationstalet -II.