Alkohol
"En anledning till konstig doft kan vara att alkoholen i närvaro av svavelsyra och hög
temperatur reagerar utan karboxylsyran. Antingen kan två alkoholmolekyler reagera
med varandra i en kondensationsreaktion."
Jag hittar inget om när två alkoholer reagerar med varandra i min kemi bok så jag är osäker på hur det ser ut så jag undrar om det här är vad som sker när etanol reagerar med sig själv.
C2H5OH + C2H5OH ------> C4H10O + H2O
Det är rätt. Man får etrar när alkoholer reagerar med varandra. I det här fallet bildas dietyleter.
Om man det är hög temperatur och en alkohol upphettas med svavelsyra så sker ju en eliminationsreaktion men vad får man då?
Var läser du att det sker en eliminationsreaktion? Vad är det som skulle kunna elimineras från en etanolmolekyl?
Det står "En anledning till konstig doft kan vara att alkoholen i närvaro av svavelsyra och hög
temperatur reagerar utan karboxylsyran. Antingen kan två alkoholmolekyler reagera
med varandra i en kondensationsreaktion, eller så kan en alkoholmolekyl genomgå
en eliminationsreaktion vid lite högre temperatur"
Vad kan man få kvar ifall man driver bort en vattenmolekyl från en etanolmolekyl?
Rätt. Kan du skriva det som en reaktionsformel?
c2h5oh ----> c2h4
Koncentrerad svavelsyra är kraftigt hygroskopisk, dvs är bra på att dra ut vatten ur andra föreningar. Ifall det kommer i kontakt med en kolhydrat sker följande:
Strösocker innehåller kolhydraten och sockerarten sackaros, dvs . Den formeln kan även skrivas som , dvs den innehåller kol och vatten. Därav namnet kolhydrat (hydrat=vatten). Svavelsyran drar ut vattnet och lämnar kvar kolet. På samma sätt kan syran dra ut vatten ur etanol och lämna kvar eten.
Epatraktor skrev:c2h5oh ----> c2h4
+H2O i högerledet och slarva inte med stora och små bokstäver!