Alkohol
Hej
Jag läser om hur man kan stoppa bakteriernas tllväxt och ett sätt är att tillsätta alkohol för att lakohol förstör bakteriernas membran och cellen spricker sönder men det står även att 96 procent ig spirit är inte lika effektiv som 70 procent vilket jag inte fattar anledningen.
Tack i förväg
För att alkoholen skall komma åt bakteriecellen, och förstöra cellmembranet behöver alkoholen komma åt membranet.
Att den den 95% spriten inte fungerar lika bra beror på att det finns så lite vatten i alkoholen, att den inte blandar sig lika väl med det vatten som omger bakterierna. Det blir två olika faser, en med 95% etanol och en med den tunna hinna vatten som omger bakterien. Bakterien omges då av ett "skyddande lager" vatten, som håller borta etanolen.
Den 70% alkoholen innehåller tillräckligt mycket vatten för att den direkt skall kunna blandas med bakteriens omgivande vattenlager, och på så vis kommer alkoholen åt cellmembranet, som förstörs.
Motsvarande fasseparation kan ses om ren alkohol (gärna fryskall) försiktigt hälls ovanpå rumstempererat vatten, då lägger sig alkoholen som en egen fas ovanpå vattnet. Skakas de två faserna om, bildas små droppar av etanol som flyter runt i vattnet, och kan sedan kan faserna återbildas. Över tid eller flera omskakningar så blandas faserna till en enda, men det sker långsamt, jämfört med 70% etanol som blandar sig direkt.
(95% det brukar vara den högsta koncentrationen etanol som går att fås, med den vanlig destilleringen, d.v.s. då etanolen innehåller vatten. För att komma över 95% tillsätts andra organiska ämnen, som hjälper till att "tvinga ut" resten av vattnet tillsammans med detta organiska ämne, som kan vara t.ex. metanol).