Alkalinitet
Godmorgon.
Studerar till VA-ingenjör i Norge och nu har vi kommit till kemidelen som det var väldigt längesedan jag var innanför. Har inte funnit den informationen som krävs för att klara denna övningen om alkalinitet. Kan någon vara så snäll och förklara hur man tänker i sånna här uppgifter.
Tack på förhand, Klara
Definitionen av alkalinitet antar jag är bekant, annars kan Wiki hjälpa med den.
a-d består av syror och baser - en svag och en stark av vardera. Alkaliniteten påverkas så klart vid tillsatsen av respektive ämne, och i högre grad för den starka syran/basen.
Vilka av a-d ökar pH och vilka minskar?
Av de som påverkar pH, kommer den starka påverka pH mer än den svaga.
Tack för svar mag1.
Jag förstår att en syra som saltsyra vill sänka pH-värdet i vattnet. Men hur påverkas alkaliniteten är det jag inte förstår. Vill den "användas upp" när jag tillsätter en syra, eller iaf reduceras. Och motsatt vid tillsättning av en base?
Det hänger ihop med begreppet alkalinitet, som är ett mått på systemets bufferkapacitet. Alkaliniteten anger inte pH i systemet utan hur väl systemet tål tillskott av oxoniumjoner (H3O+).
Om systemet (i ditt fall vattenprovet) tillsätts en svag syra/bas konsumeras en del av bufferkapaciteten och alkaliniteten ökar/minskar, vilket kan ske utan att pH förändras då jonerna i systemet buffrar. I "naturliga" vattenmiljöer är karbonatjonerna HCO3- en av de viktigaste komponenterna, vilken även är en av jonerna som bildas när c) löses. Alternativ d) är även relaterad till karbonatjonen.
Ska se om jag får riktigt på det!
Tack mag1