Alkalimetaller i vatten
Jag förstår inte riktigt vad som händer när alkalimetaller reagerar med vatten. Jag vet att de gärna ger ifrån sig sin valenselektron för att uppnå ädelgasstruktur, och därför reagerar de lätt med t.ex. vatten. Men vad sker under själva reaktionen?
Liksom, vad händer med elektronen? Varför bildas vätgas? Osv
Det sker en så kallad redoxreaktion där alkalimetallen oxideras (avger elektroner) och väteatomerna i vattnet reduceras (tar upp elektroner).
I grunden bygger det på metallers ädelhet. Silver är en mer ädel metall än zink, så om man lägger en bit zink i en lösning med silverjoner kommer de att reagera och bilda zinkjoner samt silvermetall. Vatten är mer "ädelt" än alkalimetaller, så om man lägger en bit alkalimetall i vatten kommer vattnet att ta upp elektroner från metallen. Det är väteatomerna i vattenmolekylerna som tar upp elektroner eftersom de har brist på elektroner. När väteatomer som har brist på elektroner får tillgång till nya elektroner kan vattnet omvandlas till vätgas och hydroxidjoner.
Om du pluggar kemi på gymnasiet så kommer du att lära dig mer om oxidationstal, redoxreaktioner och normalpotentialer som krävs för att fullt ut förklara fenomenet.