Algebra uppgift
a)
7a+2(3a - 4)(3 - a)
Försök:
7a + 6a - 8 + 6 - 2a = 11a -2
7a + 2 (9a -3a2 - 12 -4a) = 7a + 18a - 6a2 -24 - 8a= -6a2 +17a - 24
b)
(3 - 2b) - (b - 1)(b + 6)
Försök:
3 - 2b - (b2 + 6b - b + 6) = 3 - 2b - b2 - 6b + b - 6 =-b2 -7b - 3
Vad gör jag för fel i båda uppgifterna ?
I uppgift a) kan du inte bara multiplicera in 2:an i båda parenteserna och sedan lägga ihop dem, utan de två parenteserna ska multipliceras med varandra, inte adderas. Alltså så som det ser ut som du gjort i b).
I andra uppgiften tror jag det ska vara -6 och inte +6 på den sista termen i produkten av parenteserna.
Hur kommer det sig att den ska bli -6? Är det för att jag tog bort paranteserna?
Jag förstår att alla - blir + när man tar bort paranteser när man har ett - innan parantesen men om det ska bli - 6 så förstår jag inte varför det blir så.
Jag menar att om man utvecklar (b - 1)(b + 6) får man b2 + 6b - b - 6, där sista termen fås från (-1)*6.
Sedan är det ju ett minustecken framför hela denna produkt som man självklart också måste ta hänsyn till i uträkningen.
Jag fick det rätt nu, tack för hjälpen!
a)
7a+2(3a-4)(3-a) = 7a+2(9a-3a2 -12+4a)=7a+2(13a-3a2-12)=7a+26a-6a2-24 = 33a-6a2-24
b)
(3-2b) - (b-1)(b+6) = 3-2b - (b2 + 6b - 2b -6) = 3-2b -(b2+5b-6) =3 - 2b -b2 -5b+6=9-7b-b2