3 svar
53 visningar
KlmJan behöver inte mer hjälp
KlmJan 711
Postad: 18 feb 18:08 Redigerad: 18 feb 18:26

alfastrålning

Hej! Jag försöker förstå hur alfastrålning skapas, men har inte riktigt fattat. 

Om vi har en urankärna och den "kastar ur sig" (fruktansvärt formulerat, men det är så vi har fått det förklarat för oss i skolan) en alfapartikel, alltså en heliumkärna (?) så bildas på något vis alfastrålning. men hur då? Har det något med energin som bildas att göra? För som jag förstod det så är det elektromagnetisk strålning (gammastrålning) som någon typ av energi utvinns när elektronerna hoppar mellan de olika slagen, men hur funkar det när alfastrålningen i sig uppstår?

Jonto 9808 – Moderator
Postad: 19 feb 02:38

Jag skulle beskriva det som att själva strålningen består av alfapartiklar. Så strålningen är själva partiklarna. Det du beskriver som "kastar ur sig" brukar på finare språk kallas för ett "sönderfall". Varför vissa ämnen sänderfaller och sänder iväg partiklar, kan jag inte tillräckligt mycket för att beskriva, mer än att de är instabila på något sätt.

Att en alfapartikel (som mycket riktigt är en heliumkärna, två protoner och två neutroner) lämnar kärnan, gör också att ämnet efter sönderfallet, blivit till en ny mindre atomkärna av då ett annat ämne.

Gammastrålning(en del av den elektromagnetiska strålningen) skiljer sig från alfastrålningen på det sättet att det inte sker något sönderfall(ingen partikel som lämnar), utan det är helt enkelt en ljusstrålning med väldigt hög energi och väldigt kort våglängd som sänds ut. Ofta kan samma ämne sända ut både alfa- och gammastrålning samtidigt.

Alfa- (och betastrålningen) brukar ibland kallas för "partikelstrålning", eftersom den sänder ut partiklar av olika slag. 

"Joniserande strålning" benämner man med ett samlingsnamn både partikelstrålning och elektromagnetisk strålning(ex. gammastrålning).

KlmJan 711
Postad: 19 feb 18:01

Tack så mycket för ditt svar! Nu förstår jag. 

Jonto 9808 – Moderator
Postad: 19 feb 19:40

Ingen orsak!

Svara
Close