alfa och beta sackarider
Hej jag undrar några saker om alfa och beta sackarider.
Först och främst undrar jag vad skillnaden mellan alfa och beta sackarider egentligen är. Jag har googlat runt och jag förstår ändå inte hur det kan bildas två olika former av ringsluten glukos.
Sedan undrar jag även om alfa och beta bara finns när det gäller aldoser eller om det även finns när det gäller ketoser?
Sist så har jag bara en snabb fråga om hur man ska tänka med numreringen av kolatomerna i sackarider. Gäller det att kolatom 1 är den kolatomen som ligger närmast det dubbelbundna syret (men ändå i kanten)?
Ser du skillnaden mellan de två formerna av glukos i bilden nedan?
Konfigurationen (=vilken som pekar upp respektive ner) av hydroxylgruppen och vätet på kol 1 (det annomeriska kolet) avgör om det är alfa eller beta. Kolla t.ex. under "open chain form" animationen för ringslutningen på wikipedia.
Detta sätt att ange konfigurationen gäller för både ketoser och aldoser.
Sist så har jag bara en snabb fråga om hur man ska tänka med numreringen av kolatomerna i sackarider. Gäller det att kolatom 1 är den kolatomen som ligger närmast det dubbelbundna syret (men ändå i kanten)?
Numreringen av kolatomerna i kolhydraterna i ringform börjar med 1 i den änden av kolkedjan som är aldehyden för adloser, eller närmast karbonylkolet (C=O i ketoser).
Ok tack så mycket för svaren!
Men jag undrar dock fortfarande om alfa och beta finns för andra sackarider än glukos. Då menar jag inte alfa och betaglykosidbindningar utan jag undrar om det exempelvis finns beta fruktos och alfa fruktos på samma sätt som det finns alfa glukos och beta glukos?
Har du tittat på vilka strukturer fruktos kan bilda, på t.ex. wikipedia...