Acceleration
Jag håller på med en uppgift, och någonting måste vara fel. Jag ska beräkna accelerationen av ett föremål på två olika sätt, dels med , dels med Newtons andra lag. Jag har två föremål förbundna med varandra. Det ena hänger fritt, det andra står på hjul på en yta, de förenas med ett snöre över en trissa man ska räkna som friktionsfri. Jag tror att jag får rätt på det med rörelsesambandet ovan. Det blir
Sen försöker jag beräkna samma sak idealiskt med Newtons andra lag. Massorna är 0,1kg (-på hjul på plant underlag) och 0,01kg (-hängande fritt). När man tillåter dem så far vikten på 0,01kg i golvet, och den på 0,1kg på hjul accelererar av det plana underlaget. Kraften av m1 är enl 0,1kg*g 0,982N, och m2 får 0,0982N. Med pythagoras sats får jag en gemensam kraftkomposant på 0,987 N (avrundat) . Men här får jag problem. Jag stoppar in det i F=ma dvs F/m=a, och får svaret 8,97m/s2 , vilket ju är extremt annorlunda från svaret i min första beräkning. Var gör jag fel?
Den kraft som orsakas av gravitationen är F=m2g men denna kraft skall ge acceleration till massan m1+m2.
Aha, så det ska vara m2*g= 0,0982N -> 0,0982/0,11 (dvs m1+m2) = 0,89... vad? För då stämmer väl inte enheterna längre?
Gravitationen orsakar en kraft på den lilla vikten: F=m1g
De båda vikterna accelereras: F=(m1+m2)a
Den kraft som accelererar de båda vikterna är lika stor som tyngdkraften: m1g=(m1+m2)a
Lös ut accelerationen:
Sätt inte in några siffror förrän du har fått fram ett färdigt uttryck för det du vill räkna ut. Behåll bokstavsvariablerna så länge det är bekvämt.
Tack så mycket!