3 svar
1417 visningar
abcdefg behöver inte mer hjälp
abcdefg 274
Postad: 30 okt 2017 09:41

Absorptionsspektrum (spektofotometer)

Vad menas med "upptagning av absorptionsspektrum ska ske innan mätning av absorbans för kalibreringslösningarn" . Hur ska man uppta ett absorptionsspektrum? Gör man inte detta efter man har mätt absorbansen på alla kalibreringslösningar? 

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 30 okt 2017 09:52

I vilket sammanhang nämns den meningen? Skulle du kunna posta hela stycket/bild på instruktionen eller liknande?

abcdefg 274
Postad: 30 okt 2017 10:19
Teraeagle skrev :

I vilket sammanhang nämns den meningen? Skulle du kunna posta hela stycket/bild på instruktionen eller liknande?

Denna meningen nämdes i ett laborationshäfte, men jag skrev nu inte exakt det som stod i häftet.  Så här stod det exakt:

"A = e× c × l Enligt denna lag är absorbansen proportionell mot koncentrationen. Först, genom upptagande av absorptionsspektrum, bestäms den våglängd (våglängdsmax) vid vilken [Cu(NH3)4]2+ -komplexet har sin största absorbans (se fig. 2). Därefter gör man en serie kalibreringslösningar med olika kopparkoncentrationer (cCu). Absorbansen vid våglängdsmax för respektive prov mäts. En kalibreringskurva (A mot cCu) kan då ritas (se fig. 3 ovan). Absorbansen vid lmax bestäms för provlösningen och ur kalibreringskurvan erhålls motsvarande kopparkoncentration." 

 

Alltså, jag förstår inte hur man ska kunna uppta ett absorbtionsspektrum av kopparkomplexet utan ha mätt alla lösningars absorbans. Jag kan ha missuppfattat allt också... 

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 30 okt 2017 11:21 Redigerad: 30 okt 2017 11:29

Det är bara bakgrundsinformation till varför ni ska mäta absorbansen vid just den våglängden som står angiven i instruktionen. [Cu(NH3)4]2+ kan uppta ljus med flera olika våglängder, vilket är det som kallas för absorptionsspektrum. Däremot blir upptaget allra tydligast vid någon specifik våglängd, "våglängdsmax" och där är det också enklast att utföra mätningarna.

Kalibreringskurvan är det du bör fokusera på. Med hjälp av den kan du översätta en viss absorbans till vilken koncentration av [Cu(NH3)4]2+ som det motsvarar.

Svara
Close