7.2 Inducerad spänning
Hej! Jag förstår inte riktigt hur man kommer fram till riktningen som strömmen rör sig åt. Hur vet man det liksom? Är det högerhandsregeln man använder sig av?
Du ser att staven tillsammans med ledaren åstadkommer en sluten strömkrets. När staven flyttas åt höger så kommer det inneslutna flödet B*A att öka (eftersom den inneslutna arean ökar). Enligt Faradays induktionslag kommer då en ström I att induceras i strömkretsen. Enligt Lentz lag kommer denna ström att flyta i en riktning som gör att magnetfältet från strömmen (vi kan kalla det magnetfältet för B1) försöker motverka flödesökningen B*A. Alltså måste maganetfältet B1 från I vara riktat åt motsatt håll som magnetfältet B.
Med hjälp av högerhandsregeln kan man då lista ut riktningen på I. Hänger du med?
Vi har inte jobbat med formeln B*A alltså Faradays induktionslag, om det är det du menar. Tror du det går att förklara det utan eller?
Jag tänker väl att det måste gå då boken tar upp Faradays induktionslag senare i boken.
Ni har säkert iallafall pratat om fenomenet induktion på något sätt, eftersom det är en förutsättning för att förstå uppgiften. Har ni pratat om generatorformeln kanske? Vilket läromedel har ni?
Ja vi har pratat om induktion, vi jag jobbat med generatorformeln e=lvB också. Det är den gamla Ergo Fysik 2 boken. Det är faktiskt inte en uppgift utan bara en redovisning på vad inducerad spänning är för något på s248.
Ni kommer med all säkerhet att prata om Faradays induktionslag alldeles snart, men det går bra att förklara strömriktningen utifrån generatorformeln. (Generatorformeln är ett enkelt speicalfall av Faradays induktionslag, skulle man kunna säga).
Positiva laddningsbärare i staven kommer att ha en hastighet v åt höger om man för staven åt höger. Magnetfältet B går in i pappret. Det betyder att enligt högerhandsregeln så påverkas de positiva laddningarna av en magnetisk kraft uppåt i staven, vilket gör att övre delen av staven får överskott av positiva laddningar och nedre delen av staven får ett överskott av negativa laddningar. Staven som rör sig kan helt enkelt liknas vid ett batteri med pluspolen uppåt och minuspolen nedåt.
Och om du kopplar ett sådant "batteri" i en sluten strömkrets, så kommer strömmen i kretsen att flyta från batteriets pluspol till dess minuspol.
Nu är jag med, tack för din förklaring.
Det blir faktiskt också uppenbart om man bara räknar några uppgifter i boken. Man inser att enligt högerhandsregeln så skapas en kraft uppåt för positiva laddning (alltså samma riktning som ström).
Tack!
Exemplet tydliggör vad begreppet induktion handlar om genom att bygga vidare på tidigare begrepp som ni har gått igenom, om magnetiska krafter på laddningar i rörelse. Induktion kan annars vara lite svårgreppbart till en början eftersom det är flera nya begrepp som inte är speciellt enkla att relatera till i vardagslivet.
Bra att det klarnar!
Yes, då är jag med.
Det här med induktion är ganska krångligt, hoppas det blir tydligare desto med vi jobbar med det.
Jag tror att enda sättet är att kämpa på och vänja sig vid begreppen och acceptera hur naturen tycks fungera.