7.10 En rektangelformad krets KLMN
Jag förstår inte a, b eller c på den här uppgiften.
Om vi börjar med a-uppgiften, så tänkte jag att man använder högerhandsregeln, eftersom v är samma som I för positiva laddningar (samma riktning som strömmen kommer att ha inuti ledaren) så pekar tummen åt höger. Magnetfältet kommer ut från pappret därför blir B utåt, då kommer kraften att peka nedåt. Alltså rör sig strömmen nedåt (medurs), eller MLKNM. Men det är åt andra hållet varför är det det? Vad är det jag gör fel?
Om man använder högerhandsregeln genom att lägga sina fingrar runt ledaren, KL, till exempel så får man att strömmen går moturs, vilket är rätt eftersom fingrarna pekar utåt ovanpå ledaren. Men detta gäller ju bara ovanför ledaren, under linjen KL så åker ju magnetfältet fortfarande ut från pappret, men enligt HHR så pekar den in mot pappret nu.
Hur ska jag tänka?
Vi börjar med a)-uppgiften. Vad händer med flödet genom ytan KLMN när den dras ur det homogena magnetfältet? Ökar eller minskar flödet?
Magnetiska flödet bör väl minska? Kommer då strömmen också att minska där LM är utanför magnetfältet?
Vad säger Lenz lag?
Lenz lag vill väl motverka rörelsen av ledaren åt höger. Så den skapar en kraft åt vänster?
När magnetfältet minskar kommer det induceras en ström som motverkar denna förändring. Strömmen kommer då ha en riktning som ökar magnetfältet ut ur pappret. Vilket håll går strömmen åt då?
Vänta vad är det som strömmen försöker att motverka? Jag förstår att den försöker motverka rörelsen, men skapar den då en motriktad kraft åt vänster eller ett motriktad magnetfält in i pappret? Eller båda och?
Strömmen motverkar orsaken till sin egen uppkomst. I detta fall orsakas strömmen av att magnetfältet minskar. Strömmen går då åt det håll som motverkar minskningen, dvs ökar magnetfältet. Tänk inte så mycket på kraften. Använd högerhandsregeln. Åt vilket håll behöver strömmen gå för att det ska bildas ett starkare magnetfält ut ur pappret?
Om man fokuserar på magnetfältet innanför ledaren så är det moturs så som det ska vara. Om jag tänker rätt då, varför fokuserar man endast på magnetfältet innanför ledaren?
Får du olika svar om du tänker med "hela" magnetfältet?
Ja, ta linjen KL så ett exempel. Om man använder sig av högerhandsregeln, alltså den som pekar tummen med strömmen och fingrarna går runt ledaren. Ovanför ledaren kommer då fältet att peka utåt, alltså en förstärkning eftersom strömmen går åt höger, men under ledaren så kommer ju fältet att peka nedåt?
Jag tror att jag förstår hur du tänker. Men det är ju bara området som innesluts av slingan som "påverkas". I detta fall är "påverkas" ett himla dumt ordval egentligen (eftersom magnetfältet är konstant), men tänk dig att det endast är området innanför slingan som ändas av att du flyttar ledaren. Är det över huvud taget möjligt att greppa eller känns det som flum?
Jag är med på tanken skulle jag säga. Jag har fysik imorgon så kommer att fråga min lärare om den här frågan också, skriver då om jag har förstått helt eller inte.
Japp, jag frågade min lärare och jag tror jag förstår nu. Man kan tänka sig att det kommer att skapas en spänning mellan ändarna i K och N, då LM kommer att vara utanför magnetfältet och det kommer inte att kunna skapas någon spänning där. Sedan kan man använda den vanliga högerhandsregeln, med tre riktningar, för att veta att strömmen kommer att åka nedåt, alltså moturs. Sedan löste jag b och c också. Tack för hjälpen!