7 svar
1822 visningar
spoonbear 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 jun 2018 14:39

4 viktigaste orsakerna till att antikens kultur uppstod i grekland

Hej!

Har jag tänkt rätt här? 

frågan lyder: ange de 4 viktigaste orsakerna till att antikens kultur kom att uppstod i just grekland.

mitt svar: romerska ingenjörer som byggde vägar, organisatörer, latinet och den julianska kalendern. 

är detta rätt?

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 21 jun 2018 15:12

När uppstod antikens kultur i grekland?
När kom rommarna till grekland?
När infördes den julianska kalendern?
Verkar din tidslinje stämma?

 

-Cato:  Praetera censeo Chartaginem esse delendam

spoonbear 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 jun 2018 15:34

jag ser nu att romerna kom till grekland på 1300 talet och den juilianska kalendern infördes år 46 f.kr. långt innan antikens grekland. 

 

skulle du kunna hjälpa mig lite då jag har letat även online och hittar inte något tydligt svar :(

spoonbear 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 jun 2018 15:36

tänker jag rätt om jag svarar att det var beläget vid kusten och har genom detta kunnat utveckla betydande handel runt medelhavet. Består av små oberoende statsstater. Klassamhälle uppdelad i producenter och icke producenter- jordbruksekonomi baserad på slavar. Tyranner från adeln försöker föra fram folkets talan

spoonbear 36 – Fd. Medlem
Postad: 21 jun 2018 15:39

eller är detta rätt: havskulturer eg. flodkulturer, kontakt med flodkulturerna, kreta nådde först samma kulturella nivå som dessa, minoisk kultur. 

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 22 jun 2018 09:24
spoonbear skrev:

Hej!

Har jag tänkt rätt här? 

frågan lyder: ange de 4 viktigaste orsakerna till att antikens kultur kom att uppstod i just grekland.

mitt svar: romerska ingenjörer som byggde vägar, organisatörer, latinet och den julianska kalendern. 

är detta rätt?

 

Rom har ingenting med Greklands uppgång att göra.

Grekland var ursprungligen del av ett större rike, Persien. På det viset hade man med sig kunskap om skrivkonst, räknesätt osv. redan innan Grekland blev viktigt.

Grekerna slog sig fria och bildade stadsstater. varje stadsstat hade möjlighet att själv bestämma hur man bäst styrde sitt lilla land. Detta gjorde att i sin tur man kunde experimentera och lära av varandra. I Aten uppstod demokratin som styrelsesätt. Samma som vi i grund och botten har än i dag.

 

Grekland består av en arkipelag. Det är naturligt för grekerna att färdas långa sträckor med fartyg. Dessutom finns det inte särskilt mycket odlingsbar mark i Grekland något som gjorde att Grekerna dels handlade med många olika folk och tog till sig intryck och idéer från folkslag runt både Medelhavet och Svarta havet, dels att de själva spred sin kunskap till områden de koloniserade.

Genom att ha mycket slavar i arbete kunde de rika grekiska männen sitta och diskutera om dagarna. De behövde ju inte arbeta. Dessa diskussioner skapade i sin tur mängder med kunskap vi använder oss av än i dag. Kunskaper i matematik har en stadig grund i antikens Grekland. Men det har även filosofi och naturlära. 

Man måste göra något med all fritid, och det ledde till att man skrev poesi, och byggde teatrar. Flera av de skådespel som skrevs under antiken spelas på teatrar än i dag. 

I arkitektur var grekerna enastående. De byggde fantastiska tempel med pelare och statyer. Än i dag talar vi om dorisk stil, jonisk stil osv.

Grekernas storhetstid tog slut genom inbördeskrig. Här kunde historien ha tagit slut, men Grekland blev erövrat av en annan snabbt växande stormakt, Rom. Romarna tog till sig grekernas kunskaper och spred den vidare i det romerska riket när romarna erövrade stora delar av Europa.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 22 jun 2018 10:00

*Stjäl tråden*

Hur kommer det sig att romarna tog med sig just grekernas kultur och kunskaper? Gjorde man på liknande sätt med andra områden som erövrades, bara det att Grekland är mest känt?

Ingemar 517 – Fd. Medlem
Postad: 22 jun 2018 11:24 Redigerad: 22 jun 2018 11:31
Teraeagle skrev:

*Stjäl tråden*

Hur kommer det sig att romarna tog med sig just grekernas kultur och kunskaper? Gjorde man på liknande sätt med andra områden som erövrades, bara det att Grekland är mest känt?

 Det är en lite mer spännande fråga utan något riktigt bra svar.

När Rom blev en stormakt började man med att rensa ut Etruskerna i norr och en rad krig mot olika folkslag och stammar fortsatte medan roms makt spred sig över Alperna.

Söderut var det annorlunda. Grekiska stadsstater hade koloniserat områden ända upp till Neapel, men där tog det stopp och man beslöt om en "vapenvila".  På det viset hade romarna kunskap om grekerna, det var en viktig handelspartner.

Det var istället  Karthago som var fienden i syd. Även det en av antikens stormakter, precis som Persien. Genom krigen över haven lärde romarna sig att slåss och bygga krigsfartyg, genom krigen mot grekerna lärde de sig att slåss i formation. Grekerna kastades ut från sina kolonier (uttrycket pyrrhusseger kommer därifrån) och Roms vapenmakt riktade sig mot konkurrenten på andra sidan havet. De puniska krigen mot Karthago var det som skapade stormakten Rom. Före det skedde inga direkta strider över haven och Rom var "fast" på sin halvö.

Det i sin tur ledde till att romarna angrep och stegvis erövrade Grekland från 146 f.vt. och framåt, efter de puniska krigens slut och Karthagos totala förstörelse.

Och här får vi stanna upp. Roms tidsaxel finns i slutet av republiken. Alla riktigt farliga fiender har besegrats. Caesar väntar runt hörnet. Det utbryter inbördeskrig. Den nya stormakten Rom befinner sig i kaos. När man sedan lyckas återställa ordningen genom Caesar och sedan Augustus ser man sig om efter förebilder, hur bygger man ett imperium?
* Demokratimodellen tar de från Grekernas Aten men med en senat som mellanled.
* Filosofin, matematiken, teater, poesi, huggandet av skulpturer och salar i marmor, tar de från grekerna. Vem annars?
* Kunskap om handel och skriftspråk tar de från Grekerna och fenicierna/karthagerna
* Gudavärlden tar de från grekerna, rakt av

Man brukar säga om Augustus att: "Han ärvde Rom som en stad i tegel och efterlämnade en stad i marmor."

Romarna var fantastiskt duktiga på att kopiera kunskap från andra folk och förfina den, och de två folkslag som låg längst fram i sin utveckling var just fenicierna och grekerna. Jag antar att man får söka svaret på frågan där. Men det finns inget självklart svar.

Svara
Close