100% Djupfryst
Hejsan,
Jag såg en annons där det stod att en pizza är 100% Djupfryst. Men det kan inte stämma om temperaturen inte är exakt -273,15 Celsius?
Är det jag som har fel eller har annonsen fel?
För djupfrysta temperaturen på livsmedel bör vara - 20 eller mer. Men det är fortfarande inte 100%.
JosefL150 skrev :Hejsan,
Jag såg en annons där det stod att en pizza är 100% Djupfryst. Men det kan inte stämma om temperaturen inte är exakt -273,15 Celsius?
Är det jag som har fel eller har annonsen fel?
För djupfrysta temperaturen på livsmedel bör vara - 20 eller mer. Men det är fortfarande inte 100%.
Reklamspråk. Det säger ingenting.
Den enda vettiga tolkningen jag kan göra är att 100 % av pizzan är djupfryst.
Dvs inte bara halva pizzan.
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Hejsan,
Jag såg en annons där det stod att en pizza är 100% Djupfryst. Men det kan inte stämma om temperaturen inte är exakt -273,15 Celsius?
Är det jag som har fel eller har annonsen fel?
För djupfrysta temperaturen på livsmedel bör vara - 20 eller mer. Men det är fortfarande inte 100%.
Reklamspråk. Det säger ingenting.
Den enda vettiga tolkningen jag kan göra är att 100 % av pizzan är djupfryst.
Dvs inte bara halva pizzan.
Okej, men det stod exakt "100% djupfryst". Men förstår vad du menar.
JosefL150 skrev :Okej, men det stod exakt "100% djupfryst". Men förstår vad du menar.
Jag håller inte med dig om att "100 % djupfryst" innebär att temperaturen måste vara 0 Kelvin.
-20 grader Celsius räcker.
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Okej, men det stod exakt "100% djupfryst". Men förstår vad du menar.
Jag håller inte med dig om att "100 % djupfryst" innebär att temperaturen måste vara 0 Kelvin.
Så vad definierar Djupfryst då?
JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Okej, men det stod exakt "100% djupfryst". Men förstår vad du menar.
Jag håller inte med dig om att "100 % djupfryst" innebär att temperaturen måste vara 0 Kelvin.
Så vad definierar Djupfryst då?
-20 grader Celsius räcker för att en vara ska få kallas djupfryst.
Se t.ex. Djupfrysning enligt Wikipedia.
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Okej, men det stod exakt "100% djupfryst". Men förstår vad du menar.
Jag håller inte med dig om att "100 % djupfryst" innebär att temperaturen måste vara 0 Kelvin.
Så vad definierar Djupfryst då?
-20 grader Celsius räcker för att en vara ska få kallas djupfryst.
Se t.ex. Djupfrysning enligt Wikipedia.
Jag instämmer, fast det innebär inte att den är 100% Djupfryst, för att den kan bli djuparefryst, alltså den kan gå lägre ner i temperatur.
JosefL150 skrev :Jag instämmer, fast det innebär inte att den är 100% Djupfryst, för att den kan bli djuparefryst, alltså den kan gå lägre ner i temperatur.
Ja, pizzan kan mycket väl bli kallare, men det anges inte i form av "procent djupfrysthet".
Procenttalet är bara en reklamgimmick och är inte relevant i sammanhanget.
Exempel:
- En pizza som håller temperaturen -15 grader C är inte djupfryst.
- En pizza som håller temperaturen -23 grader C är djupfryst
- En pizza som håller temperaturen -100 grader C är djupfryst
Pizzan är alltså antingen djupfryst eller också är den inte djupfryst.
Den är t.ex. inte 12,5 % djupfryst om den håller temperaturen 4 grader C.
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Jag instämmer, fast det innebär inte att den är 100% Djupfryst, för att den kan bli djuparefryst, alltså den kan gå lägre ner i temperatur.
Ja, pizzan kan mycket väl bli kallare, men det anges inte i form av "procent djupfrysthet".
Procenttalet är bara en reklamgimmick och är inte relevant i sammanhanget.
Exempel:
- En pizza som håller temperaturen -15 grader C är inte djupfryst.
- En pizza som håller temperaturen -23 grader C är djupfryst
- En pizza som håller temperaturen -100 grader C är djupfryst
Pizzan är alltså antingen djupfryst eller också är den inte djupfryst.
Den är t.ex. inte 12,5 % djupfryst om den håller temperaturen 4 grader C.
Men atomerna står helt stilla vid - 273,15 C?
För att målet är att frysa varan för att den inte ska bli äldre. Men man kan frysa den ännu mer så den stannar i åldern? Då blir den 100% djupfryst.
Eller har jag missuppfattat?
JosefL150 skrev :Men atomerna står helt stilla vid - 273,15 C?
Eller har jag missuppfattat?
Den absoluta nollpunkten är 0 Kelvin, vilket motsvarar ungefär -273,15 grader Celsius, det stämmer.
Men problemet är att du blandar ihop detta med begreppet "procent djupfrysthet".
OM man skulle ange kyla (eller frånvaron av värme) i form av ett procenttal, vad skulle då 0 % kyla motsvara?
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Men atomerna står helt stilla vid - 273,15 C?
Eller har jag missuppfattat?
Den absoluta nollpunkten är 0 Kelvin, vilket motsvarar ungefär -273,15 grader Celsius, det stämmer.
Men problemet är att du blandar ihop detta med begreppet "procent djupfrysthet".
OM man skulle ange kyla (eller frånvaron av värme) i form av ett procenttal, vad skulle då 0 % kyla motsvara?
Jag antar det skulle bli 273,15 Kelvin
JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Men atomerna står helt stilla vid - 273,15 C?
Eller har jag missuppfattat?
Den absoluta nollpunkten är 0 Kelvin, vilket motsvarar ungefär -273,15 grader Celsius, det stämmer.
Men problemet är att du blandar ihop detta med begreppet "procent djupfrysthet".
OM man skulle ange kyla (eller frånvaron av värme) i form av ett procenttal, vad skulle då 0 % kyla motsvara?
Jag antar det skulle bli 273,15 Kelvin
Ok fair enough.
Men när jag värmt min (inte nu längre djupfrysta) pizza till 310 grader Kelvin och lagt den på min tallrik för att äta.upp den, hur många procent djupfrysthet har den då?
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Men atomerna står helt stilla vid - 273,15 C?
Eller har jag missuppfattat?
Den absoluta nollpunkten är 0 Kelvin, vilket motsvarar ungefär -273,15 grader Celsius, det stämmer.
Men problemet är att du blandar ihop detta med begreppet "procent djupfrysthet".
OM man skulle ange kyla (eller frånvaron av värme) i form av ett procenttal, vad skulle då 0 % kyla motsvara?
Jag antar det skulle bli 273,15 Kelvin
Ok fair enough.
Men när jag värmt min (inte nu längre djupfrysta) pizza till 310 grader Kelvin och lagt den på min tallrik för att äta.upp den, hur många procent djupfrysthet har den då?
Haha, den har då 0% djupfrysthet. Och den börjar blir djupfryst vid - 20 grader. Då är den 0,395% djupfryst. Hahhaahha.
Och hur många % djupfryst är den när man tar ut den ur ugnen?
smaragdalena skrev :Och hur många % djupfryst är den när man tar ut den ur ugnen?
Det spelar ingen roll. Så länge över 0 c så är den 0% djupfryst. Varför frågar ni det?
JosefL150 skrev :smaragdalena skrev :Och hur många % djupfryst är den när man tar ut den ur ugnen?
Det spelar ingen roll. Så länge över 0 c så är den 0% djupfryst. Varför frågar ni det?
Vi är bara nyfikna och försöker förstå hur du uppfattar begreppet "grad av djupfrysthet".
Jag förstår nästan, men inte det där att pizzan börjar bli djupfryst vid -20 grader Celsius och att den då är 0,395 % djupfryst. Jag får det till att den då är 7,3 % djupfryst (om 273,15 K motsvarar 0 % djupfryst och 0 K motsvarar 100 % djupfryst).
Frågan är ju snarare: Varför skulle man utgå från den absoluta nollpunkten när vi vet att -20*C är djupfryst. Vi har ju redan bestämt att varor som är -20 garder Celsius är djupfrysta. Vill du definiera ett annat sätt så är det helt upp til dig, men det förklarar absolut ingenting.
Yngve skrev :JosefL150 skrev :smaragdalena skrev :Och hur många % djupfryst är den när man tar ut den ur ugnen?
Det spelar ingen roll. Så länge över 0 c så är den 0% djupfryst. Varför frågar ni det?
Vi är bara nyfikna och försöker förstå hur du uppfattar begreppet "grad av djupfrysthet".
Jag förstår nästan, men inte det där att pizzan börjar bli djupfryst vid -20 grader Celsius och att den då är 0,395 % djupfryst. Jag får det till att den då är 7,3 % djupfryst (om 273,15 K motsvarar 0 % djupfryst och 0 K motsvarar 100 % djupfryst).
Jo du har rätt, det blir 7,32% djupfryst. Jag räknade fel på mobilen först. Det blir djupfryst vid - 20 för att det är tydligen lämplig temperatur för maten. Alltså det är lämpligt att frysa den 7,32%. Man borde kunna snacka temperatur i %.
JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :smaragdalena skrev :Och hur många % djupfryst är den när man tar ut den ur ugnen?
Det spelar ingen roll. Så länge över 0 c så är den 0% djupfryst. Varför frågar ni det?
Vi är bara nyfikna och försöker förstå hur du uppfattar begreppet "grad av djupfrysthet".
Jag förstår nästan, men inte det där att pizzan börjar bli djupfryst vid -20 grader Celsius och att den då är 0,395 % djupfryst. Jag får det till att den då är 7,3 % djupfryst (om 273,15 K motsvarar 0 % djupfryst och 0 K motsvarar 100 % djupfryst).
Jo du har rätt, det blir 7,32% djupfryst. Jag räknade fel på mobilen först. Det blir djupfryst vid - 20 för att det är tydligen lämplig temperatur för maten. Alltså det är lämpligt att frysa den 7,32%. Man borde kunna snacka temperatur i %.
Varför då? Och varför 0K? Du väljer ju bara någonting arbiträrt. Varför inte 772K som tyngdpunkt? Eller 1124,77K?
JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Man borde kunna snacka temperatur i %.
Det är just det som inte går. Procent av vad?
Det skulle nog kunna fungera om det fanns ett allmängiltigt temperaturintervall med ett välbestämt minsta och ett största värde.
Det finns en sådan fysikalisk fixpunkt för minsta värde på temperatur och det är den absoluta nollpunkten 0 K.
Men det finns inget motsvarande största värde.
Om det hade funnits det, säg att 10 000 Kelvin av fysikaliska skäl vore den högsta möjliga temperaturen något kan ha, så skulle vi kunna ange temperatur i procent.
SMHI skulle då kunna rapportera om en riktigt varm.sommardag, med temperaturer upp emot 3 %.
Nu blev jag sugen på glass!
Yngve skrev :JosefL150 skrev :Yngve skrev :JosefL150 skrev :Man borde kunna snacka temperatur i %.Det är just det som inte går. Procent av vad?
Det skulle nog kunna fungera om det fanns ett allmängiltigt temperaturintervall med ett välbestämt minsta och ett största värde.
Det finns en sådan fysikalisk fixpunkt för minsta värde på temperatur och det är den absoluta nollpunkten 0 K.
Men det finns inget motsvarande största värde.
Om det hade funnits det, säg att 10 000 Kelvin av fysikaliska skäl vore den högsta möjliga temperaturen något kan ha, så skulle vi kunna ange temperatur i procent.
SMHI skulle då kunna rapportera om en riktigt varm.sommardag, med temperaturer upp emot 3 %.
Nu blev jag sugen på glass!
Men jag menar, man kan ange temperaturen i procent när man går ner mot absoluta nollpunkten, alltså 0K. Man beskriver hur stilla atomerna blir ju längre ner man går. Alltså 7,32% när det just gäller hur fryst PIZZAN blir ;) ALLTSÅ, då dras slutsatsen att den endast är 7,32% fryst och inte 100!! Stor skillnad. U see what I mean??
Nu blev jag sugen på att ragga på heta forskaren som sitter bredvid mig i biblioteket. Vi snackade lite men inte mer än så.
JosefL150 skrev :Men jag menar, man kan ange temperaturen i procent när man går ner mot absoluta nollpunkten, alltså 0K. Man beskriver hur stilla atomerna blir ju längre ner man går. Alltså 7,32% när det just gäller hur fryst PIZZAN blir ;) ALLTSÅ, då dras slutsatsen att den endast är 7,32% fryst och inte 100!! Stor skillnad. U see what I mean??
Jo jag förstår hur du menar. Du väljer 0 C = 273,15 K som."nollpunkt" för din procentuella skala av "kyla", eller "atomstillhet". Men den "nollpunkten" är helt godtycklig eftersom atomerna inte har "full rörelse" vid 0 C. Och ska de i USA istället använda 0 Fahrenheit som "nollpunkt"?
Dessutom får man konstiga effekter om man ska försöka mäta högre temperaturer på samma sätt.
Om jag till exempel vill värma en keramikugn till 900 grader C skulle jag ställa in termostaten på -329 %.
Yngve skrev :
JosefL150 skrev :Men jag menar, man kan ange temperaturen i procent när man går ner mot absoluta nollpunkten, alltså 0K. Man beskriver hur stilla atomerna blir ju längre ner man går. Alltså 7,32% när det just gäller hur fryst PIZZAN blir ;) ALLTSÅ, då dras slutsatsen att den endast är 7,32% fryst och inte 100!! Stor skillnad. U see what I mean??Jo jag förstår hur du menar. Du väljer 0 C = 273,15 K som."nollpunkt" för din procentuella skala av "kyla", eller "atomstillhet". Men den "nollpunkten" är helt godtycklig eftersom atomerna inte har "full rörelse" vid 0 C. Och ska de i USA istället använda 0 Fahrenheit som "nollpunkt"?
Dessutom får man konstiga effekter om man ska försöka mäta högre temperaturer på samma sätt.
Om jag till exempel vill värma en keramikugn till 900 grader C skulle jag ställa in termostaten på -329 %.
Men det jag menar gäller endast mellan 0 - (-273,15).
okej haha. ja nu får det vara slutdiskuterat, haha.
JosefL150 skrev :okej haha. ja nu får det vara slutdiskuterat, haha.
Ja där håller jag med dig ;-)