2 svar
179 visningar
niva11 behöver inte mer hjälp
niva11 84 – Fd. Medlem
Postad: 6 nov 2018 17:52

1 världskriget - Nationalism

vad innebär det ordet och hur kan man förklara det tydligt? 

Calle_K 2285
Postad: 6 nov 2018 17:56

Kort sagt är det idéen om att samla folk med samma ursprung, kultur och språk i samma nation. Inom nationalismen är den egna nationen det centrala och de vill ha begränsad koppling till övriga nationer. Testa att söka på nationalism om du vill ha tydligare definitioner

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 6 nov 2018 18:09 Redigerad: 6 nov 2018 18:09

Begreppet nationalism eller begreppet nationalism kopplat till 1:a världskriget.

Inte för att göra dig besviken men jag tror det blir svårt att kunna förklara ett begrepp som nationalism tydligt. Det har genom historien och i olika delar av världen och av olika personer tolkats och beskrivits på många olika sätt. Ibland används det dessutom lite slarvigt och ibland i politiska syften.

Ska man börja bryta ner ordet helt från början i dess grundstenar så får man börja från ordet "nation" och nationalism är således en stark tro på nationen som funktion i samhället och vikten av en gemensam nation och ett hyllande av nationen.

Begreppet nation är dock också ganska komplext. I vissa sammanhang används nation i bred mening som synonym till land/stat att ex. Sverige är en nation, Norge är en nation och USA är en annan nation och det handlar mer om ett geografiskt område och staten som man känner starka band till samt människor som är medborgare i samma land. Det man dock historiskt och mer korrekt ska betrakta som en nation är dock ett område eller ett folk med gemensam historia, kultur och språk som binder människorna till varandra och att det inte är själva gränserna som är det viktiga. I denna mening skulle exempelvis Danmark, Norge, Finland och Sverige betecknas delvis som samma nation då vi har mycket gemensam historia, kultur och delvis språk och nationalister värnar då vikten av att alla som tillhör eller ska ingå i nationen ska dela den gemensamma kulturen, historian och tala ett och samma språk och gränser eller medborgarskap är inte viktigt. Ibland syftar nation på det man kallar nationalstaten som är både stat och nation det vill säga ett område som både är uppbyggt kring medborgarskap i staten med ex. samma lagar och styre men ändå lägger vikt vid att denna stat ska ha ett gemensamt språk, kultur och historia, vilket är så många stater är uppbyggda från början.

Svara
Close