5 svar
336 visningar
blomma123 208 – Fd. Medlem
Postad: 30 apr 2020 14:08 Redigerad: 30 apr 2020 20:46

Plugg utan resultat

Asså jag har ingen att prata med men jag orkar inte. Jag pluggar typ hela dagen, varje dag men det slutar ändå med att jag får ett E. Detta händer alltid i matte! Det var inte samma sak i grundskolan! Vad ska jag göra! Jag går NA-NA och det är så himla svårt, men vad ska man annars gå?  Alltså om jag byter till samhäll så kommer jag ju inte kunna bli någonting heller.. Jag kommer aldrig klara detta! Jag funderar på att hoppa av gymnasiet! Vad ska jag göra? Jag har jättesvårt att koncentrera mig.. inte för att det passar sig att skriva detta här, men jag gör det iallafall, jo, när jag kollar på frågorna som ställs i provet så stirrar jag superlänge och sedan slutar det med att jag inte förstår vad jag läser.. även fast jag pluggat på det typ en dag tidigare.. hehe.. 

 

Hoppas någon kan svara eller något :) :P

powell 20
Postad: 30 apr 2020 15:08

Hej du,

För det första så vill jag säga att det är okej att ha svackor ibland.. Ibland känns saker tyngre än andra gånger. Ta det en dag i taget och jaga inte upp dig själv för mycket. Det löser sig :)

Gällande pluggandet... Jag kan ge ett par tips utifrån mina egna misstag och erfarenheter.

Det första tipset handlar om fokus. Ibland kan man ha "pluggat" i fyra timmar men man har pratat med kompisar halva tiden och suttit med telefonen den andra halvan. Så det är bra om man är överens med sina kompisar så att man inte stör varandra hela tiden. Klart att man ska kunna diskutera uppgifter osv. Och sen använda stör ej funktionen på telefonen så att den inte distraherar dig varje gång du får en notifikation.

Det andra tipset är att reflektera över hur du pluggar. I alla fall när det gäller matte är det en bra idé att innan du sätter igång med en uppgift och gärna efter att du är klar med uppgiften: tänk på vad målet med uppgiften är, vad du har för verktyg (specifika ekvationer som behövs, typ pythagoras sats t.ex.) och försök analysera/förstå vad det är som händer.
Ibland arbetar man sig genom många uppgifter i rad och stämmer av med facit tills man får rätt, utan att faktiskt ta ett steg tillbaka och förstå vad det är man har gjort och varför man har gjort det.
Ett exempel: Du har två koordinater som en rät linje skär genom, och uppgiften frågar om en tredje punkt skär genom linjen eller ifall den är ovanför eller nedanför linjen.
Tankebanan kan då gå:
- okej utifrån de två första punkterna kan jag komma fram till vad k och m är i linjens y=kx+m funktion, och då kan jag antingen rita upp den eller stoppa in den tredje punktens värden i funktionen och se ifall det går ihop. Sedan utifrån resultatet avgöra om den skär linjen, är ovanför eller nedanför.
Allt detta kan du göra innan du ens börjat räkna på uppgiften.
Om du kan analysera uppgiften efter att du har löst den och förstå alla steg och varför man gör stegen så kommer du att förstå helheten på ett djupare sätt. Så när du stöter på en ny uppgift med samma tema kommer du att kunna tillämpa förståelsen mycket bättre.

Det tredje tipset är att inte tappa modet för lätt. Ibland ser en uppgift svår ut. Men börjar du bara med en liten bit av den så kanske du inser på vägen vad nästa steg är. Det är suuuperviktigt att kunna ha tålamod och stå ut med känslan att man inte fattar direkt, och att man inte ger upp så fort man får den känslan.

Det fjärde tipset är att om du verkligen har fastnat på en uppgift - ta hjälp av någon och se till att du förstår. Det hjälper inte så mycket ifall någon bara ger dig det rätta svaret. Finns jättemycket på youtube också. Om du inte kan få hjälp i den stunden - klura ett tag, men sen går du vidare till en annan uppgift.

Det femte tipset och kanske det viktigaste: Sköt sömnen! Sömn är sååå viktigt för hälsa, motivation, humör, fokus, ja allt helt enkelt. Personligen känner jag mig mycket mer omotiverad och trög när jag har sovit för lite. Det gör världens skillnad.

En sak till... ibland kan man känna sig stressad och som om det vore liv och död. Det hjälper med att påminna sig själv om perspektivet. Det är bara ett prov eller en inlämning. Det är såklart viktigt och du borde göra ditt bästa. Men du ska inte känna ångest/stress som om världen kommer gå under. Om du har viljan och förbereder dig i god tid så löser du det :)

Hoppas att känslan vänder snart!

blomma123 208 – Fd. Medlem
Postad: 30 apr 2020 15:18 Redigerad: 30 apr 2020 15:20

Tackar så mycket för tipsen!:) Ska testa det med matten :)

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 30 apr 2020 16:17 Redigerad: 30 apr 2020 16:25

Jag har svårt att ge tips när det gäller självkänsla eller så, jag älskar ämnet och har aldrig haft svårigheter själv. Däremot har jag sett andra ha det och försökt hjälpa, inte minst på pluggakuten. Så det är rätt ställe att skriva det, det är inte alltid enkelt att berätta för någon man känner!

När du lyssnar på din lärare eller vem som helst så ska du inte försöka memorera vad de säger till dig att göra i en specifik uppgift. Matematik handlar om att förstå och se mönster och likheter, och att tillämpa samma principer på olika ställen (som man kanske inte trodde handlade om samma sak). Bli inte en robot, bli en problemlösare!

Du använder pq-formeln låt säga, varför gör du det? Vad pågår? Vad är det du vill få reda på? Det kanske låter som bullshit, vi vill väl bara ha rätt svar och gå vidare till nästa fråga? Nej nej nej! Genom att på riktigt förstå vad du håller på med så kan du sedan självständigt klara dig i nya situationer. ("Självständig klara sig i främmande situationer" står även i betygskriterierna)

Fokusera inte heller på om du får rätt eller fel svar på en uppgift, utan fokusera på vad du gjort och vad du tänkte. Varje fråga är till för att lära sig av, inte bara göra göra. Om det var rätt, bra, kolla hur du kom fram till svaret. Om du får fel, sudda inte, titta på hur du gjorde fel. Hur tänkte du när du gjorde felet? VARFÖR är det fel? Har du gjort samma fel förrut? 

Specifikt i matte2 kommer du se att frågor så himla ofta kokar ner i att du har två punkter eller en punkt och en konstant av en funktion, och så ska du hitta funktionen (och kanske stoppa in ett annat värde). Linjer och exponentialfunktioner har två konstanter, k och m och C och a. Följande information räcker för att få funktionen: 1) två punkter 2) bara en punkt och en konstant 3) ingen punkt och båda konstanterna direkt. "Funktionen går genom punkterna (1,2) och (3,4)" är exakt samma information som "första dagen fanns två råttor och två dagar senare fanns fyra råttor". Det gäller att du förenklar uppgifter, koka ned dem till något du känner igen.

Det är även bra om du omedelbart när du ser en fråga vet vilket kapitel den kommer från om du har kursprov eller under NP. När du gör frågor i boken vet du såklart, men du ska även ha koll när du inte vet. 

Matte kan bli riktigt roligt när du ser hur alla uppgifter egentligen är omformuleringar av varandra i sååå många olika situationer, från råttor till staket till sveriges befolkning om två hundraelva år. Eller kanske till Lina som vill tillverka och sälja väskor?

Angående uppgivenhet och tvivel om program så tycker jag bara en sak: kämpa på! Det är alltid värt att gå natur, du vet nog redan att det är det bredaste programmet. 

Om du stirrar länge och fattar ingenting, ta en enklare fråga, det brukar funka. Alternativt ta ett andetag, titta bort och försök igen. Vad frågar frågan, egentligen?

Går det bra med de andra ämnena? 

blomma123 208 – Fd. Medlem
Postad: 30 apr 2020 18:35

Oj, tusen tack för tipsen :) förväntade mig inte att få svar alls :) 

Angående de flesta andra ämnena kan jag tyvärr säga att det går ganska dåligt där också.. tror jag iallafall.. men jag ska försöka mitt bästa.. 

Tack ännu en gång powell och Qetsiyah :)

Svara
Close