ConnyN

ConnyN

Uppdatering 2025-04-01
Efter två intensiva år med DNA-forskning på min släkt här i Roslagen så började suget efter matematik att bli stort igen. En snabb sökning var jag befann mig i mina studier visade att jag borde ta reda på vad implicit derivering var för något och nu hade det hänt en hel del på YouTube med matte5. Många videor hade tillkommit, så det gick bra att söka och välja. Differentialfunktioner är det jag jobbar mest med nu. Så roligt och så häftigt att få lära sig mer igen. Jag tyckte det var knepigt tidigare med differentialfunktioner, men känslan var lite densamma som när jag knöt på mig skridskorna här i vintras och åkte med mitt barn-barn. En wow-känsla infann sig snart efter några staplande steg på isen och samma sak med differentialekvationer.

Uppdaterad 2023-09-07
Kommit igång igen och är snart klar med kapitel 1 i matte5. Induktionsbevis håller jag på med nu. Tack och lov för YouTube. Det var svårt att greppa, men nu börjar jag fatta en del. Siktar på att klara de här två första kapitlen i matte5 klart i höst. Det är absolut värt tiden att lägga ned på matte5. Än har jag inte hittat någon onödig kunskap där.

Uppdaterad 2023-03-16
Lite stillestånd i studierna. Insåg att jag behövde ta reda på vad jag saknade för kunskaper. Mattedelen i MaFy-proven var i vissa delar för svåra för mig och nu har jag gått igenom två årgångar av prov plus att jag kollat på uppgifter här i pluggakuten. Det som är min största brist är starten i matte5 de två första kapitlen, Talteori och Mängder, kombinatorik och grafer. Så idag började jag med att lyssna på Jonas Vikström som har lagt ut genomgångar i matte5 på YouTube. Tre delar om Kongruens- och Modulo-räkning. Jag ska försöka komma igenom de här två kapitlen på våren och försommaren. Det känns absolut rätt att avbryta för det just nu.

Uppdaterad 2022-12-12
Varit aktiv här på pluggakuten i 5 år. Så mycket intressant och roligt. Alla jag lärt känna och tänk att få hjälp av superproffs vid behov.

Uppdaterad 2022-11-27
Min 70-årsdag. Tack för uppmuntran och stöd från flera av er på pluggakuten!
Det går ännu så länge sakta framåt med kursen i envariabelanalys.

Uppdaterad 2022-05-09
Jag gillar Adams "Calculus" mer och mer måste jag säga. Den ser inte ut att vara så informativ eftersom den har så mycket bilder och lite text, men där lurar man sig. Den har enormt med information i texter och exempel mellan avsnitten med räkneuppgifter. Den rekommenderade läroboken i kursen Simmons "Calculus" är raka motsatsen. Den innehåller mycket text och lite bilder. Ändå upplever jag att det finns mer information i Adams bok.
Föreläsaren professor David Jerison från MIT är bra upplever jag. Ett bra komplement till Jerissons föreläsningar är universitetslektor Lars Filipsson från KTH, som också har en hel del utlagt på YouTube angående envariabelanalys.

Uppdaterad 2022-03-19
Har nu startat på första terminens Envariabelanalys med föreläsningar från "Open coursware" MIT. Kändes väldigt jobbigt att komma igång. Känslan av att det här är nog för svårt för mig, har börjat avta. En känsla jag haft vid skolstarter förut. Det är så lätt att tro att ingen annan är lika förvirrad, men med åren har jag förstått att jag inte är ensam om den känslan.
Klar med matte4. Den var både det mest ansträngande, men samtidigt den roligaste och intressantaste kursdelen. Det kändes verkligen att högskolenivån började närma sig. Gymnasiearbetet är nu klart och publicerat 2021-12-25.  Gymnasiearbete om talet e
Ett och ett halvt år har jag tagit på mig, men inte så många timmar känns det som, men tiden har varit min vän och tankarna har mognat på ett sätt som är helt omöjligt på 14 dagar eller vad nu var som mitt första gymnasiearbete tog.
Jag läser inte för betyg utan för mitt eget höga nöjes skull och klarar jag det som är en termins studier på två år så är jag nöjd.

Jag är nu 70 år.
Först utbildade jag mig till elektriker och sedan till gymnasieingenjör på elkraftteknisk linje.
Hoppade av elkarriären och snickrade med min bror i 10 år innan jag återupptog tråden som eltekniker. Kom tillbaka i rätt tid och fick massor av utbildning och avancerade raskt. Arbetade mycket med felsökning och elprojekt innan jag avslutningsvis arbetade några år som UH-ingenjör.
Bland de intressantaste uppgifterna jag haft var arbetet med selektivplaner där jag äntligen fick använda mina tidigare gymnasiestudier i praktiken. Syftet med selektivplaner är att skydda utrustning vid jordfel och kortslutningar utan att koppla bort delar som inte berörs plus att det blev viktigare när vi fick mer fokus på att undvika personskador.

Angående min profilbild:
e står för matematik jag just lärt mig mer om, men tidigare använt för avsvalningsberäkningar.
π står för något som gäller hela vårt universum. Vad vi i dag känner till.
3 står för trefaseffekt. Något som var aktuellt under min yrkeskarriär.

2593 inlägg
Blev medlem: 5 dec 2017
Senast inloggad: 1 timme sedan

Trådar ConnyN deltar i

Close