Meddelande
På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
[KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver
- mdp
- Medlem
Offline
- Registrerad: 2011-08-12
- Inlägg: 195
[KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver
Bakpulver innehåller natriumvätekarbonat som är basiskt, och natriumpyrofosfat som är surt.
Är en vattenlösning av bakpulver sur eller basisk? Hur stor skillnad är det jämfört med natriumvätekarbonat?
En googling ger "bakpulver är typ samma sak som natriumvätekarbonat, alltså är det basiskt". Jag hittar ingen som faktiskt utfört experimentet.
- cyphol
- Medlem
Offline
- Registrerad: 2016-11-27
- Inlägg: 26
Re: [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver
Vatten har pH-värde 7 och natriumvätekarbonat har ett högre pH-värde än 7, runt 8,3. Om du skapar en lösning av natriumvätekarbonat kan inte lösningen bli sur eftersom det inte finns något ämne som sänker pH-värdet under 7. Beroende på hur mycket du späder ut lösningen med vatten kommer du alltid att ligga mellan pH 7-8,3.
- Smaragdalena
- Medlem
Offline
- Registrerad: 2012-02-02
- Inlägg: 14676
Re: [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver
Skaffa pH-papper och kolla vilket pH en lösning av bakpulver har! Skriv svaret här, för jag vill också veta!
Om man blandar bikarbonat och surt natriumpyrofosfat borde det kunna bli surt eller basiskt beroende på proportionerna.