Meddelande

Du befinner dig just nu på en äldre version av Pluggakuten, gamla.pluggakuten.se. Nya Pluggakuten lanserades den 6 februari 2017 och du finner forumet på www.pluggakuten.se.

På gamla.pluggakuten.se kan du fortfarande läsa frågorna och svaren som ställts, men du kan inte skapa ett nytt konto eller nya trådar. Nya frågor och nytt konto skapar du på det nya forumet, välkommen dit!
  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

[KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

mdp
Medlem

Offline

Registrerad: 2011-08-12
Inlägg: 195

[KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

Bakpulver innehåller natriumvätekarbonat som är basiskt, och natriumpyrofosfat som är surt.

Är en vattenlösning av bakpulver sur eller basisk? Hur stor skillnad är det jämfört med natriumvätekarbonat?

En googling ger "bakpulver är typ samma sak som natriumvätekarbonat, alltså är det basiskt". Jag hittar ingen som faktiskt utfört experimentet.

 
cyphol
Medlem

Offline

Registrerad: 2016-11-27
Inlägg: 26

Re: [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

Vatten har pH-värde 7 och natriumvätekarbonat har ett högre pH-värde än 7, runt 8,3. Om du skapar en lösning av natriumvätekarbonat kan inte lösningen bli sur eftersom det inte finns något ämne som sänker pH-värdet under 7. Beroende på hur mycket du späder ut lösningen med vatten kommer du alltid att ligga mellan pH 7-8,3.

 
Smaragdalena
Medlem

Offline

Registrerad: 2012-02-02
Inlägg: 14676

Re: [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

Skaffa pH-papper och kolla vilket pH en lösning av bakpulver har! Skriv svaret här, för jag vill också veta!

Om man blandar bikarbonat och surt natriumpyrofosfat borde det kunna bli surt eller basiskt beroende på proportionerna.

 

  • Forum
  •  » Kemi
  •  » [KE 1/A] Syra-basegenskaperna hos bakpulver

Sidfot

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Powered by Mattecentrum
 |  Denna sida använder cookies |  Kontakta oss |  Feedback |