10 svar
44 visningar
naturnatur1 3143
Postad: 4 maj 04:31

Intermediärer

Vad menas med att glycerol och glukos är intermediärer i glykolysen?

Mesopotamia 1016
Postad: 4 maj 07:33

Hej,

Intermediärer inom glykolysen är de olika molekyler som bildas och omvandlas under processen där glukos bryts ner till pyruvat. Glykolysen består av tio steg där varje steg katalyseras av ett specifikt enzym och resulterar i en ny intermediär.

Hänger du med?


Tillägg: 4 maj 2024 08:01

Om det är svårt att förstå kan man tänka såhär: intermediär kan liknas vid mellansteg i detta sammanhang, på väg mot målet att blir slutprodukten.

naturnatur1 3143
Postad: 4 maj 12:55

Men glukos är väl det som bryts ned och inte en del som bildas som en intermediär?

Och varifrån kommer glycerol ifrån? Vart bildar den intermediären?

Mesopotamia 1016
Postad: 4 maj 15:37

Jag missade att du frågade efter dessa specifikt, jag svarade rent generellt om vad intermediärer är.

Jag är inte riktigt säker, men tänker mig att glycerol som är en av de två primära monomererna som bygger upp fettmolekyler, kan omvandlas till en dihydroxyacetonefosfat, en glykolsintermediär. Sedan kan denna förening omvandlas till glyceraldehyd-3-fosfat, en ytterligare glykolsintermediär, som kan fortsätta genom glykolysens reaktionsväg.

Någon annan får gärna fylla i om det saknas något.

mag1 Online 9076
Postad: 4 maj 16:33

Du har inte angivit vilket sammanhanget är. I kemiboken (eller varifrån nu påståendet i din fråga kommer ifrån) finns sammanhanget, men det har du inte beskrivit för oss - så vi kan ju inte gå tillbaka till texten och läsa den igen för att få med sammanhanget.

Vi kan förvisso äta ren glukos, men merparten av all glukos våra celler använder, äter vi i form av......

Och om metabolismen i ditt sammanhang utgår ifrån den större typen av kolhydrat, så är glukos en intermediär (från "inter" som betyder "emellan").

 

Och som Mesopotamia skrev, kan de två ämnena som bildas av fruktosbisfosfataldolas omvanldas till glycerol.

naturnatur1 3143
Postad: 4 maj 16:57

Gäller denna fråga.

Tack på förhand!

mag1 Online 9076
Postad: 4 maj 17:03

Ja då har du redan kommit fram till vilka som kan användas.

Men i det fallet skulle jag inte kalla glukos för en intermediär, då det är ämnet som allt börjar med, så inte alls emellan.

naturnatur1 3143
Postad: 4 maj 17:04

Jag förstår dock inte hur man ska motivera. Jag kollade facit och de hade skrivit såhär, vilket jag inte riktigt begrep:

Glycerol och glukos ingår som intermediärer i glykolysen. De kan därför lätt användas i cellmetabolismen. Metan och oktan har högt energiinnehåll, men kan inte användas direkt i metabolismen eftersom de inte är intermediärer i glykolysen.

mag1 Online 9076
Postad: 4 maj 17:09

Hur skulle du tolka de två första meningarna.

naturnatur1 3143
Postad: 4 maj 17:12 Redigerad: 4 maj 17:13

Jag förstår påståendena men inte kemin bakom. Kan inte se det där med intermediären 

Och om metabolismen i ditt sammanhang utgår ifrån den större typen av kolhydrat, så är glukos en intermediär (från "inter" som betyder "emellan").

Menar du att man kan säga så eftersom det till en början är en kolhydrat och när det sedan bryts ned och blir till exempelvis glukos så säger man att det är som en intermediär (för det är en "del" av hela nedbrytningen) och att den sedan går in i glykolysen?


Tillägg: 4 maj 2024 17:16

Förstår heller inte glycerol resonemanget.

mag1 Online 9076
Postad: 4 maj 17:57

En intermediär är ett ämne som finns "emellan" det första och det sista ämnet, i ett sammanhang som t.ex. glykolysen.

Exempel: glykolysen beskriver nedbrytningen av glukos till pyrovat, och alla ämnen som bildas/omformas/förbrukas under omvandlingen av glukos till pyrovat - är intermediärer (de ämnena kommer "emellan" det första och sista ämnet).

Svara Avbryt
Close